HACCP STUDIES
...o systémech HACCP víme vše...
![](https://duyn491kcolsw.cloudfront.net/files/1g/1gt/1gt40d.png?ph=843a61a433)
Vytvoření studie HACCP a provozních a sanitačních řádů je povinné pro všechny výrobce potravin, prodejce potravin a převozce potravin dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropských společenství č. 852/2004, o hygieně potravin.
Studie HACCP vytváříme pro prodejny potravin, rychlá občerstvení, masny, restaurace, přepravce potravin, hotely, cukrárny, pekárny, mlékárny a ostatní potravinářský průmysl.
Povinnost provozovatele potravinářského podniku (dle Nařízení ES č. 852/2004, o hygieně potravin) je stanovit ve své výrobě, přípravě surovin, přípravě pokrmů, skladování , přepravě a uvádění pokrmů do oběhu všechny kritické body (CP) a kritické kontrolní body (CCP), ve kterých je největší riziko porušení zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti potravin, provozovatel musí také provádět jejich kontrolu a vést evidenci kritických bodů.
Při zpracování se vychází ze zásad správné výrobní praxe, Codex Alimentarius a hygienických předpisů.
Nedílnou součástí studie HACCP je Diagram procesu, Sanitační a Provozní řád.