Provozní a sanitační řády pro potravinářské provozy
Při činnostech ve stravovacích službách, zejména při přípravě a výrobě pokrmů, ale i při skladování, přepravě, rozvozu a uvádění těchto pokrmů do oběhu, je třeba dodržovat zásady správné výrobní a hygienické praxe. Ke kontrole a ovlivňování rizik, vznikajících při těchto činnostech, musí být prokazatelně zaveden a uplatňován ucelený a účinný systém jejich sledování a ovlivňování. Pro tyto účely je uplatňován Provozní řád, Sanitační řád a soubor HACCP.
Provozní řád musí např. obsahovat: popis závodu včetně prostorového nebo časového oddělení činností, zejména s ohledem na jejich možná křížení, popis všech druhů vykonávaných činností, dobu, objem a četnost jednotlivých druhů činností a dobu zahájení každé z nich. Sanitačním řádem se stanovují konkrétní postupy při zabezpečování hygieny a sanitace v jednotlivých částech provozu s vymezením odpovědnosti za jejich řádné provádění. Sanitační řád musí obsahovat: konkretizaci druhu, způsobu frekvence a rozsahu sanitačních prací v jednotlivých částech provozu, sanitační plán, použitou sanitační techniku, způsob kontroly účinnosti sanitačního procesu (včetně dokumentace) atd.
My za Vás kompletní dokumentaci vypracujeme. Neváhejte se na nás obrátit a vyyužijte naše znalosti pro svůj růst.
Prosím vyplňte kontaktní formulář a my se Vám ozveme co nejdříve zpět.
Povinnosti osob provozujících a vykonávajících činnost ve stravovacích službách
Provozovatelé stravovacích služeb jsou povinni respektovat požadavky dle platné legislativy. Jde zejména o tyto povinnosti:
- zahájení činnosti musí oznámit KHS
- stravovací službu může poskytovat pouze v provozovně, která vyhovuje hygienickým požadavkům na provozovny poskytující stravovací služby
- může používat jen zdravotně nezávadné potraviny a produkty
- tyto potraviny a produkty musí správně skladovat
- může používat jen technologie a postupy vedoucí k zdravotní nezávadnosti produktů
- při výrobě, přípravě, skladování, uvádění do oběhu, přepravě, balení a rozvozu pokrmů musí dodržovat ostatní legislativou stanovené podmínky
- musí zajistit, aby pokrmy vyhovovaly mikrobiologickým, chemickým a smyslovým požadavkům
- uplatňovat zásady osobní a provozní hygieny
- dbát, aby nemohlo dojít k ohrožení nebo poškození zdraví konzumentů
- k výkonu činností epidemiologicky závažných používat jen pitnou vodu
- provádět opatření proti vzniku a šíření infekčních onemocnění a otrav z potravin a pokrmů
- při své činnosti řídit se zásadami správné výrobní a hygienické praxe a
- zavést a využívat systém kontroly a ovlivňování rizik (tzv. systém kritických bodů)